Manual factory dzierganie z sercem

Projekt Fundacji NADAKTYWNI łączy pokolenia, pomaga potrzebującym, wyciąga seniorów z domu. Starsi wolontariusze czują się potrzebni, młodsi poznają zanikającą sztukę dziewiarstwa ręcznego, a beneficjenci tych poczynań (osoby chore czy bezdomne) poczucie, że ktoś o nich myśli i serdecznie, bezinteresownie dba.

„Manual Factory dzierganie z sercem”  to działanie, które trwa w Gdyni od 2010 roku. Wokół wspólnej pasji, jaką jest dzierganie, skupia się międzypokoleniowa grupa dziergająca dla przyjemności, ale też ze społecznym przesłaniem. Na cotygodniowych spotkaniach uczestniczki poza tym, że uczą chętnych rękodzieła artystycznego i oddają się swojemu hobby, wyrabiają m. in. koce dla domów opieki społecznej, chusty i szale dla pań w hospicjach czy skarpetki dla dzieci w gdyńskich szpitalach i domach dziecka. Co roku przy wsparciu Fundacji NADAKTYWNI oraz patronacie Prezydenta Miasta Gdyni wolontariuszki organizują obchody Międzynarodowego Dnia Dziergania w Miejscach Publicznych. Ponadto grupa ta jest zapraszana do udziału w podobnych przedsięwzięciach na terenie całej Polski – np w projekcie „Utkane pamięcią. Dziedzictwo wielokulturowe i tradycje tkackie” https://prezi.com/fpfhsa18hkba/utkane-pamiecia-dziedzictwo-wielokulturowe-i-tradycje-tkackie/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Chcemy dać możliwość starszym i młodszym ciekawego i wspólnego spędzania czasu. Chcemy aby obie grupy wiekowe przekonały się o swojej wartości oraz, że przy chęci współpracy możliwe są inspirujące, międzypokoleniowe działania, które dodatkowo przyniosą dużo dobrego dla naszego miasta.

W ramach projektu „Manual Factory dzierganie z sercem” proponujemy spędzanie czasu mieszkańcom Gdyni w pozytywnie zakręconym gronie dziewiarek, integrując międzypokoleniowo, zapobiegając poczuciu osamotnienia i aktywizując intelektualnie. Na naszych spotkaniach uczestniczki relaksują się, nabierają chęci do życia i przyjemnie spędzają czas,  jednocześnie działając na rzecz lokalnej społeczności. Następuje wzajemne otwarcie na specyfikę pokoleń i akceptacja różnic między nimi. Spotykamy się w poniedziałki w godzinach 17:00-19:00 w filii Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gdyni przy ul. Żeromskiego 36.

Dotychczas Manual Factory dzierganie z sercem wspomagali:

– Fundacja Banku Zachodniego WBK w ramach konkursu „Tu mieszkam, tu zmieniam”

– Urząd Miasta Gdyni w ramach konkursu „Organizacja czasu wolnego Gdynia 55+”

– Fundacja WARTY i Kredyt Banku „Razem możemy więcej” w ramach konkursu „Chcę pomagać!”

– NORDEA Bank Polska SA O/Gdynia

– Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę” w ramach konkursu „Seniorzy w Akcji”

– NUTRICIA Polska sp. z o.o.

oraz osoby fizyczne.