440 km po zmianę

Celem projektu jest wsparcie w rozwoju kobiet z niepełnosprawnością ruchową, wzmocnienie ich obecności w przestrzeni publicznej i przekazywanie protez potrzebującym. Fundacja NADAKTYWNI jest organizacją wspierającą projekt.

Sylwia Nikko Biernacka, mieszkająca w Krakowie fotografka i trenerka, założycielka Fundacji Machina Fotografika wyrusza co roku ze Świnoujścia w pieszą podróż brzegiem Bałtyku, przejdzie wówczas 440 kilometrów. W przejściu będzie jej towarzyszyć 7 Ambasadorek Projektu „440 km”, kobiet z niepełnosprawnościami ruchowymi, w ten sposób uczestniczki projektu chcą zwrócić społeczną uwagę na potrzeby i problemy kobiet z niepełnosprawnościami ruchowymi.

Głównym działaniem projektu jest wspólna podróż brzegiem polskiego morza. Jednak w miarę pozyskanych od partnerów środków Fundacja Machina Fotografika chciałaby także zrealizować fotograficzną sesję artmodową z udziałem kobiet z niepełnosprawnościami, cykl rozwojowych warsztatów a także założyć portal i blog prowadzony przez Ambasadorki Projektu, na którym będą dzielić się swoim doświadczeniem z kobietami w podobnej sytuacji.

Okazją do wyrażenia swojej kobiecości w pełni będzie fotograficzna sesja artmodowa, w której wezmą udział Ambasadorki projektu. Obecnie prowadzimy akcję zbierania pieniędzy z serwisem PolakPotrafi.pl na realizację fotograficznej sesji artmodowej z udziałem Ambasadorek. Liczymy także na to, że odbiorcy i odbiorczynie sesji dostrzegą w naszych bohaterkach kobiety a nie tylko osoby z niepełnosprawnością. Nikt z nas nie jest doskonały/a! Każdy/a z nas ma prawo do wyrażania siebie w sposób w jaki chce a także do uczestnictwa w przestrzeni publicznej bez narażania się na komentarze, docinki, odwracanie wzroku lub jego natarczywość. Mamy nadzieje, że sesja dla innych kobiet z niepełnosprawnością będzie motywacją do tego, żeby wyjść z domu, spędzić czas na plaży, bez wstydu z radością w atmosferze akceptacji.