Zwycięzcy 8 edycji PRZETWORÓW 2013

PRZETWORY to cykliczna impreza związana z tematem designu i ekologii. W dniu 15.12.2013 jury 8 edycji PRZETWORÓW przyznało nagrodę główną oraz tytuł PRZETWÓR ROKU. Konkurs wygrał Kolektyw 10 Nóg oraz prezeska FUNDACJI NADAKTYWNI Urszula Zalewska za projekt „Prze-twórz chatę”.

12W dniu 15.12.2013 jury PRZETWORÓW 8 w składzie: Ake Rudolf, kurator designu, szef programowy berlińskiego DMY; Hanna Wróblewska, dyrektor Zachęty Narodowej Galerii Sztuk; Czesława Frejlich, projektantka, szefowa Katedry Projektowania Ergonomicznego na krakowskim ASP, redaktor naczelna „2+3D” oraz Jerzy Porębski, wykładowca Wydziału Wzornictwa ASP w Warszawie, projektant, współzałożyciel Towarzystwa Projektowego, Ania Kempa i Agnieszka Kranich (Vitra Polska) oraz organizatorki projektu Monika Brzywczy, Ania Czarnota, Marta Wójcicka przyznało nagrodę główną oraz tytuł PRZETWÓR ROKU, otrzymali ją:

Kolektyw 10 Nóg (Kasia Ambroziak-Jabłońska, Agnieszka Czop, Dagna Gmitrowicz, Paulina Tralewska, Jędrek Jaworski) oraz seniorka Urszula Zalewska za „Prze-twórz chatę“, recyklingowe odwzorowanie starej wiejskiej izby z makatkami, dywanem utkanymi z odpadów na prawdziwym krośnie oraz kapą z baneru. Spójny, przetworzony z rzeczy na miejscu, międzypokoleniowy, ujął jury romantyczną interpretacją hasła „Młodość na starość”.

Zapraszamy do obejrzenia naszej galerii!

Więcej szczegółów TUTAJ.

Polecamy także artykuł na temat PRZETWORÓW w Rzeczpospolitej.