Warsztaty „Rodzaje liderstwa”

Zapraszamy 27 września br (sobota) w godzinach 11.00-14.00 do Gdyńskiego Centrum Organizacji Pozarządowych przy ul. 3 Maja 27-31 na kolejne warsztaty w ramach projektu „Reja Gdynia jako miejsce wspierania i sieciowania gdyńskiego III sektora”.

Podczas warsztatu uczestnicy dowiedzą się, jakie są najpopularniejsze typy przywództwa, co to znaczy lider stosujący zmienne zarządzanie, a także spróbują odkryć w sobie przyrodzony typ przewodzenia, czyli taki, który jest dla nich naturalny w sytuacjach liderskich. W drugiej części warsztatu zastanowimy się nad konkretnym modelem liderstwa – modelem partycypacyjnym i sprawdzimy jego przydatność w organizacjach społecznych. W trakcie warsztatu uczestnicy wypracują podstawy najodpowiedniejszego dla ich organizacji stylu przywództwa i zrysują ścieżkę działań potrzebnych do jego wdrożenia.

Wstęp wolny; uczestnictwo po uprzednich zapisach http://liderstwo.evenea.pl/  .

Szczegółowy program:

11:00 – 11:30 – rodzaje przywództwa w organizacjach – przegląd teoretyczny

11:30 – 12:00 – jak odkryć w sobie naturalny styl zarządzania i skutecznie go wykorzystać w pracy lidera

12:00 – 12:30 – Janusowa twarz lidera – pożytki i zagrożenia stosowania wymiennych stylów zarządzania przez lidera

12:30 – 12:45 – przerwa kawowa

12:45 – 13:45 – przywództwo partycypacyjne – czy może sprawdzić się w organizacji społecznej? Zalety, zagrożenia i specyficzne wyzwanie dla lidera chcącego zarządzać partycypacyjnie

13:45 – 14:00 – podsumowanie warsztatu, ewaluacja

Warsztaty poprowadzi Piotr Michalak – filolog, teatrolog, animator kulturalny, założyciel i lider Dwóch Teatrów. Aktywny działacz sektora pozarządowego. Entuzjasta sztuki współczesnej i energii odnawialnych. Pisze i reżyseruje, stworzył ruch miejski Idealna Września, prowadzi fundację Solar Trip.

Jako trener specjalizuje się w szkoleniach z zakresu przywództwa, komunikacji, budowy wizerunku organizacji i osób, a także marketingu związanego z  nowymi mediami i internetem. Szczególną dziedziną są zajęcia z kreatywności, rozwojowe dla menedżerów i wolontariuszy, teatralne, pisarskie i reżyserskie. Prowadzi szkolenia zarówno twarde (np. z emisji głosu, wystąpień publicznych, narzędzi komunikacji, budowy wizerunku w sieci), jak i miękkie (m.in. z kreatywności, zarządzania wizerunkiem, zagadnieniami marki).

Doświadczenie zdobywał jako specjalista, a później dyrektor w działach kreacji znanych wielkopolskich agencji reklamowych (Morski Studio Graficzne, Grupa Fresh, V&P) i w działach marketingu dużych firm produkcyjnych i usługowych (Lena Lighting SA, Kegel-Błażusiak, Auto Plast Produkt SA). Zajmował się przede wszystkim komunikacją wewnętrzną i zewnętrzną, marketingiem B2B, wizerunkiem korporacyjnym i promocją w internecie.

Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich oraz ze środków Gminy Miasta Gdynia.