Konferencja „Dobre praktyki współpracy organizacji pozarządowych i jednostek samorządu terytorialnego”

10.10.2014 Pomorski Park Naukowo-Technologiczny Sala Morska 15:00-17:00

koordynacja wydarzenia: Aleksandra Mróz-Wykusz i Łukasz Wyszyński

Konferencja na temat: „Dobre praktyki współpracy organizacji pozarządowych i jednostek samorządu terytorialnego”. Prezentowane będą z pięciu perspektyw:

wioski Zbydniów Sebastian Nabrzeski „Wspólnie czy osobno – o relacjach między NGO a JST na przykładzie gminy wiejskiej Zaleszany” – od początku działalności społecznej związany z gminą Zaleszany. Od 2011 roku sekretarz Gminy Zaleszany, prezes Podkarpackiego Forum Sekretarzy. Prywatnie działacz społeczny, członek regionalnych organizacji pozarządowych. Posiada doświadczenie w prowadzeniu spotkań z mieszkańcami, szkoleń dla przedstawicieli organizacji pozarządowych, debat (w tym w formule debat oksfordzkich) oraz konsultacji społecznych.

gminy Stegna Jolanta Kwiatkowska „Obywatelska współpraca w bursztynowej Gminie Stegna„ – Wójt Gminy Stegna od 2010 roku, w latach 2006-2010 Radna Gminy Stegna. Od zawsze związana ze środowiskiem pozarządowym; absolwentka Programu Szkoła Liderów PAFW. Bardzo chętnie włącza się w akcje związane z popieraniem kobiet w życiu publicznym, bardzo zależy jej na zmianach dotyczących podnoszenia jakości życia mieszkańców Gminy Stegna oraz włączaniu się obywateli w życie publiczne. Prywatnie zafascynowana bursztynem; uwielbia spacery brzegiem morza.

Torunia Jan M. Grabowski „Zasłona musi spaść. Współpraca to przede wszystkim pokonywanie uprzedzeń” – aktywny w toruńskich organizacjach pozarządowych, zaangażowany zwłaszcza w pomoc dla organizacji pozarządowych oraz ich wspólne działania w ramach federacji, ale też w poradnictwo obywatelskie i konsultacje społeczne. Dużo czasu poświęca „przecieraniu” szlaków dla współpracy samorządów i organizacji pozarządowych. Aby współpracę tą rozwijać wspólnie z grupą przyjaciół powołał Kujawsko-Pomorską Federację Organizacji Pozarządowych.

Warszawy Agnieszka Borowska „Wyróżnij się albo zgiń. Jak innowacyjnie inwestować na przykładzie edukacyjnego zakątka w dzielnicy Białołęka w Warszawie” – radna Białołęki m.st. Warszawy, założycielka i prezeska Stowarzyszenia Moja Białołęka. Zawodowo – socjolożka, trenerka, specjalistka ds. PR terytorialnego. Ukończyła Szkołę Liderów Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności, stając się wyspecjalizowaną liderką zmiany i innowatorką społeczną. W roku 2014 otrzymała odznakę – „Jestem ZAP- aleńcem” założyciela Szkoły, profesora Zbigniewa Andrzeja Pełczyńskiego. Uczestniczka programu rządowego Departamentu Stanu w USA wzmacniającego budowanie partnerstw i sieci lokalnych w Polsce na przykładzie USA . W roku 2010 została nominowana przez stołeczną redakcję Gazety Wyborczej do nagrody Stołek, za „upór, konsekwencję i ciężką pracę włożoną w rozruszanie Zielonej Białołęki”. Autorka wielu publikacji prasowych. Inicjatorka dwóch parków z placami  zabaw i skateparkiem. Inicjatorka edukacyjnych zakątków na terenie Białołęki.  Prywatnie mama dwóch nastolatek. W wolnym czasie ćwiczy jogę śmiechu.

Polski Piotr Topiński „Pozytywne działania partnerskie w profilaktyce powodziowej na słowacko-polskim pograniczu” – Urodziłem się w 1943 roku w Święto Armii Radzieckiej. W stanie wojennym wylali mnie z Instytutu Ekologii PAN i wreszcie zająłem się rozwojem lokalnym. Tak już od co najmniej 25 lat. Założyłem i kierowałem kilkoma fundacjami działającymi na polu rozwoju lokalnego i ochrony środowiska, cały czas publikując, prowadząc wykłady, seminaria. Moją działalność publicystyczną w ostatnich dwóch latach można śledzić w „studioopinii.pl„. Mieszkam w Beskidzie Żywieckim – trwogę we mnie budzi sposób gospodarowania wodą w moim otoczeniu, stąd aktywność, uznanie i zaproszenie od pani Ulki Zalewskiej.

Po wystąpieniach prelegentów będzie miała miejsce dyskusja z udziałem publiczności i zaproszonych ekspertów, moderowana przez Łukasza Wyszyńskiego. Udział w niej wezmą Michał Guć, Pełnomocnik Prezydenta Gdyni ds. Aktywności Obywatelskiej, wiceprezydent Gdyni oraz Urszula Zalewska, prezeska Fundacji NADAKTYWNI.

Urszula Zalewska – prezeska Fundacji NADAKTYWNI, absolwentka Szkoły Liderów Polsko-Amerykańskiej Fundacji, członkini Gdyńskiej Rady Działalności Pożytku Publicznego, laureatka konkursu im. Heleny Radlińskiej, przedstawicielka Krajowej Sieci Konsultacyjnej Liderów, działaczka społeczna i żarliwa patriotka Gdyni – swojego ukochanego miejsca na ziemi.

Łukasz Wyszyński – współprzewodniczący Gdyńskiej Rady Działalności Pożytku Publicznego. Prezes Zarządu Studentów i Absolwentów Uczelni Wyższych – Pomeranian Students’ Coalition i pracownik Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni.

Aleksandra Mróz-Wykusz – prezeska Fundacji Zmian Społecznych „Kreatywni”, działaczka społeczna, koordynatorka programu rewitalizacji gdyńskiej dzielnicy Chyloni.

Konferencja  jest częścią projektu „Reja Gdynia jako miejsce wspierania i sieciowania gdyńskiego III sektora”, realizowanego przez Fundację NADAKTYWNI w partnerstwie z Gminą Miasta Gdynia i przy wsparciu Gdyńskiej Rei. Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich oraz Gminy Miasta Gdynia.