Zajęcia o prawach autorskich i wolnych licencjach

Muzeum Miasta Gdyni i Fundacja NADAKTYWNI zapraszają m.in. gdyńskich seniorów dnia 28.09. 2015 (poniedziałek) w godzinach 10.00 – 14.00 na zajęcia z zakresu wolnych licencji i prawa autorskiego do siedziby muzeum w Gdyni. przy ul. Zawiszy Czarnego nr 1.

Uczestnicy warsztatów nauczą się:

– jak w praktyce korzystać ze współczesnych zasobów Internetowych bez obaw związanych z łamaniem praw autorskich,

– w jaki sposób udostępniać legalnie własną twórczość w Internecie,

– w jakich sytuacjach można ściągać i kopiować zasoby Internetowe,

– jak wykorzystywać zasoby objęte prawem autorskim w swoich pracach oraz jak dzielić się nimi ze swoimi znajomymi, rodziną i przyjaciółmi bez naruszania prawa.

Po ukończeniu warsztatów uczestnicy będą potrafili efektywnie wyszukiwać zasoby zamieszczane na otwartych licencjach w Internecie, tworzyć własne kolekcje otwartych utworów, wykorzystywać otwarte zasoby do tworzenia własnych projektów.

Ekspert prowadzący dr Radosław Bomba – badacz, nauczyciel akademicki, animator kultury cyfrowej. Absolwent kulturoznawstwa i socjologii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Od 2006 roku pracuje w Instytucie Kulturoznawstwa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Zainteresowany wizualizacją wiedzy, humanistyką cyfrową, analityką kulturową, antropologicznymi aspektami gier komputerowych, ludologią, cyberkulturą, kulturą cyfrową, nowymi mediami oraz ich wpływem na przeobrażenia społeczno-kulturowe. Współpracuje bądź współpracował z: Narodowym Instytutem Audiowizualnym, Biblioteką Narodową, Fundacją Nowoczesna Polska, Fundacją 5medium, Centrum Promocji Informatyki w Warszawie, Centrum Innowacji i Transferu Technologii UJ. Wpisany na listę KRRiT jako specjalista ds. edukacji medialnej.