Zapraszamy wolontariuszy do organizacji Żywej Biblioteki w Gdyni

Zarząd Fundacji NADAKTYWNI zaprasza do udziału w organizacji czegoś niepowtarzalnego.

Żywa Biblioteka jest oddolną inicjatywą obywatelską, zajmującą się przestrzeganiem praw człowieka. Ma na celu walkę ze stereotypami, zapobieganie dyskryminacji i konfrontację z własnymi uprzedzeniami. Jest to ważny temat, zwłaszcza w dzisiejszych, niespokojnych czasach. Najłatwiej jest powtarzać za mediami, że imigranci przyjadą zabrać nam pracę i będą kraść. Przytakiwać sąsiadom, którzy mówią, że feministki nie mają partnerów i są brzydkie. Nie oponować wobec najbliższych, gdy autorytatywnie stwierdzają, że osoby starsze powinny chodzić tylko do kościoła i się nie wychylać.

My, z Fundacji NADAKTYWNI wierzymy, że każda zmiana jest możliwa, nawet zmiana myślenia oraz, że każda z nich zaczyna się od nas samych. Nasza fundacja powstała dzięki babci, mamie, córce i przyjaciółce, w których nie ma zgody na funkcjonowanie stereotypów. W naszej fundacji wiek nie oznacza bierności, poglądy nie wykluczają dialogu, płeć nie oznacza nakazu. Inny nie oznacza gorszy/lepszy, wróg/bohater, mądry/głupi tylko INNY.

Żywa Biblioteka jest miejscem spotkań ludzi: pasjonujących Żywych Książek z ciekawą, szczerą i osobistą historią z czytelnikami poszukującymi prawdy i odpowiedzi na wątpliwości. Jest organizowana zachowaniem wysokich standardów i wymaga sporego wysiłku organizacyjnego. Dlatego szukamy ochotników, którzy zechcą nam w tym pomóc.

Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu pod adresem nadaktywni@gmail.com bądź numerem 693 780 510.