Film „Kobieta bez Przestrzeni” w TVP Gdańsk

Polecamy uwadze premierową emisję w TVP Gdańsk  w najbliższy piątek, 20 listopada 2015 o godzinie 20.00, powtórka – w niedzielę, 22 listopada 2015 o godzinie 19.45, filmu dokumentalnego pt. KOBIETA BEZ PRZESTRZENI w reżyserii gdańskiego twórcy – Grzegorza Karbowskiego. Film ważny i potrzebny, zwłaszcza w dzisiejszych czasach.

KOBIETA BEZ PRZESTRZENI

Czy zrównoważony udział kobiet i mężczyzn w przestrzeni publicznej oznacza lepsze społeczeństwo?

Dlaczego w polskiej polityce jest więcej mężczyzn, niż kobiet? Jak to się dzieje, że w zarządach i radach nadzorczych spółek zasiadają głównie mężczyźni? Z jakiej przyczyny ponad 80 proc. tytułów profesorskich należy do mężczyzn, choć kobiety stanowią 51,6 proc. obywateli naszego kraju? Czy jest to efekt stereotypowo narzucanych kobietom ról społecznych czy też samoograniczeń, którym kobiety same się poddają? Na ile środowisko, w jakim polskie kobiety funkcjonują (wychowanie, edukacja, system prawny, kultura) sprzyja bądź zniechęca je do aktywności w przestrzeni publicznej? Na te pytania odpowiedzi szukają autorzy filmu dokumentalnego pt. „Kobieta bez przestrzeni” w reżyserii Grzegorza Karbowskiego.

Film, zrealizowany przez Video Studio Gdańsk i Stowarzyszenie Waga, powstał w ramach programu „Obywatele dla Demokracji”, finansowanego z Funduszy EOG.

Trailer filmu  można zobaczyć tu: https://www.youtube.com/watch?v=VHBza_RXvQk&feature=youtu.be