Human Library – Żywa Biblioteka Gdynia 09.01.2016

Nie ocenia się książki po okładce, a po historii, którą zawiera. Przyjdź i poznaj historię ludzi, którzy wiedzą, czym jest wykluczenie i marginalizacja ze względu na pochodzenie, kolor skóry, przekonania, orientację seksualną, zawód, religię. Poznaj Żywe Książki, które są gotowe podzielić się swoją historią właśnie z Tobą. Powiedz „NIE” stereotypom. W żyłach każdego człowieka płynie ta sama krew.

Zapraszamy w najbliższą sobotę 09.01.2016 w godzinach 11.00 – 17.00 do odwiedzenia Żywej Biblioteki w Pomorskim Parku Naukowo Technologicznym w Gdyni przy Alei Zwycięstwa 96-98.

Organizatorką wydarzenia jest Fundacja NADAKTYWNI w partnerstwie z Miastem Gdynia oraz Laboratorium Innowacji Społecznych we współpracy z fundacją Ja-Obywatel, Fundacją Pro-Turris i stowarzyszeniem Gaffa.

Sponsorem jest Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Trymbulaka.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęli TV Gdynia oraz Kurier Gdyński.

Żywa Biblioteka to międzynarodowy ruch na rzecz praw człowieka i różnorodnego społeczeństwa, który stosuje prostą metodę spotkania i rozmowy do przeciwstawiania się uprzedzeniom i dyskryminacji. Wszystko odbywa się w bibliotecznej atmosferze z wyznaczonym miejscem na wypożyczalnię oraz przestrzeń dla czytelnika. Przestrzeń tworzy szacunek, który jest podstawą wzajemnych relacji – historię każdego uczestnika czytasz jak z otwartej księgi.

Nasz katalog proponuje wypożyczenie Żywych Książek o następujących tytułach:

1. „Osoba z wyboru bezdzietna”
  2. „Osoba o ciemnej skórze”
  3. „Mama dziecka z Syndromem Tourette’a”
  4. „Kobieta w mundurze”
  5. „Niesłyszący i niedosłysząca”
  6. „Kaszubka”
  7. „Feministka”
  8. „Niedowidzący”
  9. „Seniorka aktywna”
  10. „Weganin”
  11. „Kaznodziejka protestancka”